En Sağlam Ağaç

24-02-2021 16:41
En Sağlam Ağaç

En Sağlam Ağaç

Ağaçlar bize nefes alabilmemiz için gerekli oksijeni sağlarlar. Bu yüzden ağaçların bu dünyadaki varlığı çok önemlidir. Dünya üzerinde milyonlarca ağaç çeşidi vardır. Sert ağaçlar, yumuşak ağaçlar, ince yapraklı ağaçlar, geniş yapraklı ağaçlar gibi bir çok farklı ağaç çeşidi bulunmaktadır. bu ağaç çeşitleri arasında en sağlam ağaç hangisidir sorusunun yanıtını arayacağız bugün.

Sizlerle birlikte en sağlam ağaç sıralaması yapacağız ve sizlere bu ağaçların özelliklerinden bahsedeceğiz.

Özellikle ahşap mobilya veya kontrplak üretiminde kullanılan farklı ağaç çeşitleri vardır. Mobilya ve kontrplak üretimi için seçilen ağaç çeşitleri genellikle en sağlam ağaç kategorisine dahil olan ağaçlardır. Bu sayede üretilen mobilyalar daha dayanıklı ve sağlam olmaktadır.

Bir Ağacın Sağlam Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir ağacın sağlam olup olmadığını anlamak için ağaçları belli kategorilere ayırmak gerekmektedir. Bu aşamada 3 kategori kullanılmaktadır. Bu kategorilerde en yüksek değerlere sahip olan ağaçlar en sağlam ağaçlar olarak sınıflandırılır. Bu kategoriler;

  •  Sertlik
  •  Bükülebilme
  •  Sıkıştırılabilme

İşte bu 3 kategoride başarılı olan ağaçlar en dayanıklı ağaçlar kategorisinde yer alarak hayatımızın bir çok alanında kullanılmaktadır.

Şimdi sizler ile birlikte en sağlam ağaç hangisi inceleyelim.

En Sağlam Ağaç Sıralaması

Balsa Ağacı – Dünyanın En Sağlam Ağacı

en saglam agac (2)

En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ağacı ilk sırada yer almaktadır. Balsa, orta ve güney Amerika’da yetişen bir ağaç çeşididir. Bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde balsa ağacının yetişme olanağı daha yüksektir. Balsa Ağacı Latince Ochroma Lagopus olarak bilinmektedir. Balsa kelimesi ise İspanyolcada sal anlamına gelmektedir.

Balsa çok sağlam bir ağaç çeşidi olmasına rağmen kolay işlenebilen bir ağaçtır. Parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan balsa ağacı küçük kesici aletlerle bile kesilebilmektedir.

Ortalama 5-6 yıl arasında yetişen balsa ağacı 20 metre uzunluğa ulaşabilmektedir. Balsa ağacı gemicilik, taşımacılık ve uzay teknolojileri alanında sıklıkla kullanılan bir ağaç çeşididir. Yapısal olarak yumuşak bir ağaç türü olmasına rağmen botanik bilimi balsa ağacını sert ağaç olarak sınıflandırmıştır.

NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir.
Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.

Diğer Dayanıklı Ağaç Çeşitleri

Balsa ağacının yanı sıra dayanıklı olan bir çok ağaç çeşidi daha bulunmaktadır. Şimdi sizler ile birikte diğer dayanıklı ağaç çeşitlerini inceleyelim.

  1. Çam Ağacı
en saglam agac (5) 

Dayanıklılık oranı çok yüksek olan çam ağacı kolay işlenebilir bir yapıya sahiptir. Çam ağacı özgül ağırlığı 510 kg metre küptür. İç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilen çam ağacı suya karşı da dayanıklıdır. Bunun yanı sıra inşaat ve mobilya sektöründe de çam ağacı sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle çam kontrplak ile iç ve dış mekanlarda çok dayanıklı tasarımlar yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra dış alanlarda kullanılmadan önce koruma işlemi gerçekleştirilmelidir.

2. Ladin Ağacı

en saglam agac (6)

Ladin ağacı iç ve dış mekanlarda kullanılabilen oldukça dayanıklı bir ağaç çeşididir. Özgül ağırlığı 470 kg metre küptür. Çam ağacından daha hafif olmasına rağmen ladin ağacı da inşaat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra dış alanlarda kullanılmadan önce koruma işlemi gerçekleştirilmelidir.

3. Tik Ağacı

en saglam agac (4)

Özgül ağırlığı oldukça yüksek olan tik ağacı 660 kg metreküp ağırlığa sahiptir. Genellikle mobilya üretiminde ve zemin kaplamalarında kullanılır. İç ve dış mekanlarda kullanıma uygundur. Kolay işlenebilen bir yapıya sahiptir.

4. Meşe Ağacı

en saglam agac (3)

Yukarıda belirttiğimiz ağaç çeşitlerinden daha ağır olan meşe ağacı 720 kg metre küp ağırlığa sahiptir. Kolay işlenebilen bir yapısı vardır. Meşe kontrplak olarak kullanımı yaygındır. İnşaat sektörü, mobilya yapımı ve zemin kaplamalarında sıklıkla kullanılabilir.

5. İroko Ağacı

en saglam agac (1)

Oldukça dayanıklı bir ağaç çeşidi olan İroko 660 kg metre küp ağırlığa sahiptir. Diğer ağaç çeşitleri gibi iç e dış mekanlarda kullanılabilir. İroko kontrplak da sıklıkla kullanılan bir kontrplak çeşididir. Bunun yanı sıra inşaat sektörü, mobilya yapımı ve zemin kaplamaları gibi alanlarda sıklıkla kullanılır.

Bunun yanı sıra dayanıklı olan diğer ağaç çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Huş ağacı
  • Kayın ağacı
  • Kavak ağacı

Ve benzeri sert ağaçlar dayanıklı ağaçlar sınıfına girmektedir.

Bugün sizler ile birlikte en sağlam ağaç hangisi konusunu işledik. Eğer sektörünüzde kullanmak istediğiniz ağaç çeşidine karar veremiyorsanız Bayou ile iletişime geçerek en dayanıklı ağaçlardan üretilen kontrplak çeşitleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.