Kontrplak Nasıl Kesilir?

21-04-2021 14:20
Kontrplak Nasıl Kesilir?

Yapı endüstrisinde yaygın olarak kullanılan kontrplak farklı ağaç türlerinden elde edilen bir malzemedir. Mobilya, dış cephe, reklam panosu, tekne yapımı gibi farklı endüstrilerde ve sektörlerde kullanılan bu çok yönlü ürün hobi malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. Evde kontrplak kesimi de yapabileceğiniz gibi profesyonel marangoz atölyelerinde kontrplak kesimi mümkündür.

Kontrplak katmanlı bir malzemedir. Kontrplaktaki katmanların sayısı doğrudan kuvvet ile ilgilidir. Katman sayısı arttıkça kontrplak kalınlığı da artmaktadır. Kontrplak kalınlığı arttıkça dayanıklılığı da artmaktadır.

Kontrplak kesimi yaparken genellikle tek katman iken kesim yapılır. Daha sonra kesilen parçalar birleştirilerek katmanlar oluşturulur.

Bayou Kontrplak olarak her ölçüde kontrplak tedarikini sizler için yapıyoruz. Ürün portföyümüzdeki kontrplak çeşitleri oldukça fazladır. Bu noktada web sitemizi inceleyerek kontrplak çeşitleri hakkında bilgi alabilir ve istediğiniz ölçüdeki kontrplakları bizle iletişime geçerek satın alabilirsiniz.

Bugün sizlerle kontrplak nasıl kesilir ve kontrplak keserken nelere dikkat edilmelidir inceleyeceğiz.

Kontrplak Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

kontrplak nasil kesilir (2)

Öncelikle kontrplak levhaların oldukça büyük olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden kullanacağınız ölçülerde kontrplak plakayı keserek daha kolay işleyebilirsiniz.

Evde kontrplak nasıl kesilir sorusunun cevabı basittir. Çünkü dairesel testere veya el testeresi ile kontrplak kesmek mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken 2 nokta bulunmaktadır.

1.Kontrplak levhayı keserken levha sabit bir şekilde durmalıdır. Kontrplağı keserken kaydırmamanız gerekmektedir.

2.Kontrplak keseceğiniz testerenin oldukça keskin olması gerekir. Eğer keskin olmaz ise düzgün bir kesim elde edemezsiniz.

3.Kontrplak keseceğiniz ölçülerden emin olunuz. Ölçüm yaparken birkaç kez rakamları tekrar ederek doğru olduğundan emin olunuz.

4.Daire testere ile kesim yaparken kablonun ayağınıza dolanmadığından emin olunuz.

5.Eldiven ve koruyucu gözlük sizi kazalardan koruyabilir.

Dairesel Testere İle Kontrplak Kesimi

kontrplak nasil kesilir (5)

Dairesel testere ile kontrplak kesmek için öncelikle birkaç video izlemenizi tavsiye ederiz. Daha önce bu aleti hiç kullanmadıysanız videolar izleyerek pratik yapabilirsiniz. Dairesel testere ile kontrplak keserken dikkat edilmesi gerekenler;

·Dairesel testere için özel kontrplak kesim bıçağı alınmalıdır.

·Dairesel testere bıçağı alırken bıçağın diş sayısı kontrol edilmelidir.

·Testereniz ile uyumlu ölçüde bir bıçak aldığınızdan emin olunuz.

Bu aşamadan sonra doğru bıçak seçimi ile kontrplak kesimi yapabilirsiniz. Dairesel testerenin kendi bıçağı ile kesim yapmayı denerseniz kontrplak kenar kalitesine zarar verebilirsiniz.

Ayrıca, kontrplak tabakayı kesmeden önce düz bir zemin üzerine yerleştirin ve dairesel testerenizin derinliğini ayarlayın. Kontrplak levhanın kalınlığına bağlı olarak kesme derinliğini ayarlamanız gerekmektedir. Örneğin 3 cm kalınlığında bir kontrplak kesecekseniz testerenin kesme derinliği 3,5 cm olmalıdır. Bu sayede kesim işlemi doğru bir şekilde yapılabilir.

Kontrplak levhayı kesmeden önce levhanın zemin üzerinde kaymayacağından emin olun. Levha kayarsa kesim işleminiz de yanlış olur ve malzemeniz israf olabilir. Aynı zamanda zemin sabit olmaz ise testere elinizden kayabilir. Lütfen bu aşamada dikkatli olunuz.

·Dairesel Testere ile kontrplak keserken kontrplak levhayı zemine ters yerleştirin. Yani kontrplak levhanın arka yüzü üstte olsun.

Bu işlemin amacı kesim izlerini yok etmektir. Kontrplak levhayı ters yerleştirdiğiniz zaman kesim izleri gözükmeyecektir. Örneğin kesim yapacağınız yeri çizdiğiniz zaman tersten çizim yaparsanız kontrplağın ön yüzünde hiçbir iz kalmayacaktır.

·Dairesel testere ile kontrplak keserken toz oluşacağı için koruyucu gözlük takmanızı öneririz.

·Bunun yanı sıra testere çalışırken elinizi bıçaktan uzak tutunuz.

Dairesel testere ile kontrplak kesimi oldukça kolaydır. Dikkat etmeniz gereken noktaları öğrendikten sonra kolaylıkla kesim yapabilirsiniz.

Masa Testeresi ile Kontrplak Kesimi

Masa testeresi genellikle marangoz atölyelerinde bulunan testere çeşididir. Bu alet ile kontrplak kesmek daha kolaydır. Çünkü masanın kendine ait boşluktan bir testere çıkıntısı bulunmaktadır. Çalıştırdığınız zaman kontrplak levhayı işaretlediğiniz yerden kesmek çok kolay olmaktadır.

Bu yüzden çok fazla kesim yapılacağı zaman masa testeresi kullanılmaktadır.

Masa testeresi ile kontrplak keserken kontrplak levhanın elinizden kaymadığından emin olun. İşaretlediğiniz yerden kontrplağı testereye doğru iterseniz kesim işleminiz hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.

·Masa testeresi ile kesim yaparken testerenin masadan en fazla 2,5 cm yüksekte olduğuna dikkat ediniz.

·Masa testeresi satın almak isterseniz online mağazalardan temin edebilirsiniz. Lakin çok büyük ölçekli bir kesim yapmayacak iseniz masa testeresi almanıza gerek yoktur.

Masa testeresi ile kesim yaparken maskeleme bandı kullanabilirsiniz. Bu bant ile kontrplak kesim çizgisini belirleyebilir ve daha kolay kesim yapabilirsiniz.

Masa testeresi kullanırken kontrplak levha düz bir şekilde masaya yerleştirilmelidir. Yani levhanın arka yüzü testereye değecek şekilde kontrplak yerleştirilmelidir. Bu sayede ön yüzde çapaklanma meydana gelmez.

Masa testeresi ile kesim yaparken kontrplak levhayı sıkıca her iki yanından tutun ve testereye doğru itin. Kontrplağın kaymadığından emin olun. 

Evde Kontrplak Nasıl Kesilir?

Genellikle evde kontrplak kesmek için el testeresi kullanılır.

El Testeresi ile Kontrplak Kesimi

El testeresi ile kontrplak keserken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır;

·El testeresinin dişleri fazla olmalıdır. Seyrek dişli el testeresi ile kesim yapmak daha kolay olur ama kontrplak kenarları bu testere ile zarar görebilir. Bu yüzden diş sayısı fazla olan testere seçmenizi öneririz.

·El testeresinin keskin olduğundan emin olunuz.

·Esnek bir el testeresi aldığınızdan da emin olunuz.

Testerenin kalitesinden emin olduktan sonra kontrplak levhayı keseceğiniz yerden cetvel yardımı ile işaretleyiniz. Daha sonra kesim yapacağınız yere testereyi yerleştirerek kesmeye başlayabilirsiniz. Kesim yaparken dikkatli olunuz ve kesim çizgisinin dışına çıkmadığınızdan emin olunuz.

Kesim biteceği esnada diğer eliniz ile kesilen parçayı tutarak levhanın yere düşmesini engelleyebilirsiniz.

  

Aşağıda Kontrplak Nasıl Kesilir ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.