Meşe Ağacı Özellikleri Nelerdir?

30-08-2021 17:42
Meşe Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Meşe Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Meşe ağacı her bir parçasının farklı alanlarda kullanıldığı bir ağaç çeşididir. O kadar faydalıdır ki kullanım alanı çok yaygındır. Meşe ağacı meyve veren bir ağaçtır ve meşe ağacının meyvesini en çok seven hayvan da sincaplardır.

Her ağaç türü dünyamız için farklı faydalara sahiptir ve ağacın türü ne olursa olsun ağaçlar bizim oksijen kaynağımızdır. İnsanoğlu ağaçların hem yapraklarından, hem meyvesinden hem de gövdesinden faydalanır. Bugün sizlere meşe ağacının özelliklerinden bahsederken hangi alanlarda da kullanıldığına değineceğiz.

Meşe Ağacı Hakkında Genel Bilgiler

Meşe ağacı hakkında bilgiler

Hangi Ağaç Familyasına Aittlir? Kayın ( Fagaceae) Familyası
Kaç Türü Vardır? Yaklaşık 400 türü vardır.
Nasıl Yerlerde Yetişir? Bol yağış alan bölgelerde yetişir.
Dayanıklı mıdır? Oldukça dayanıklıdır, bu yüzden mobilya yapımında kontrplak olarak kullanılır.
Anavatanı Neresidir? Anavatanı oldukça yaygın olan meşe ağacı; Anadolu, Irak, Suriye, İran, Afganistan, Pakistan, Türkiye ve Yunanistan’da yetişir.

Meşe Ağacı Özellikleri

Meşe ağacı özellikleri

Meşe ağacı antik Yunan’da Zeus’un kutsal ağacı olarak değer görmekteydi. Kahinler meşe ağacına bakarak gelecek hakkında bilgi verir ve dinsel bir değere sahip olduğunu söylerlerdir.

·Meşe ağacının rengi genellikle kirli sarı ve koyu kahverengidir. Ağacın türüne bağlı olarak pembe renkli meşe ağaçları da görülür.

·Yaprak döken ve yaprak dökmeyen iki türü vardır.

·Meşe ağacının meyvesine Palamut ismi verilir. Yetişkin ve olgun meşe ağaçları bu meyveyi verir.

·Güçlü bir ağaç çeşidi olduğu için doğal afetlerin önlenmesi için önemli bir türdür. (Erozyon gibi)

·Çok fazla suya ihtiyaç duyan meşe ağacı yağmurlu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.

·Meşe ağacının kerestesi çok dayanıklıdır.

·Meşe ağacı kolay kesilebilen ve işlenebilen bir ağaç türüdür. Bu yüzden mobilya yapımından pencere yapımına kadar bir çok alanda kullanılabilir. Meşe kontrplak olarak işlenerek farklı sektörlerde kullanılabilmektedir.

Meşe ağacının nasıl yetiştirildiğini anlattıktan sonra hangi sektörlerde yaygın olarak kullanıldığından da bahsedeceğiz.

Meşe Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Meşe Ağacı Nasıl yetiştirilir

7 Adımda Meşe Ağacı Yetiştirme

1.Öncelikle meşe ağacının meyvesi palamut toplanır. Toplanan palamutların sağlıklı olanları ekim için kullanılır.

2.Toplanan meşe palamutları bir suyun içinde bekletir. Buradaki amaç sağlıklı tohumları ayrıştırmaktır. Eğer meşe palamudu dibe çöküyorsa sağlıklıdır. Su yüzesinde kalıyorsa çürüktür.

3.Suyun içinde dibe çöken palamutlar toplanarak kurutulur. Lakin direk güneş ışınına maruz bırakmayınız.

4.Kurutulan meşe palamutları ekim için hazır hale gelir. Büyük palamut tanelerinin tek bir saksıya dikilmesi önerilir. Eğer palamut taneleri küçük ise bir saksıya birden fazla dikilebilir. (Yatay bir şekilde saksıya yerleştirilir.)

5.Ardından palamutların üstüne 3 parmak genişliğinde toprak eklenir.

6.Başlangıçta az bir miktar sulanan palamut tohumları 4 gün arayla sulanmalıdır.

7.Gölgeli bir ortamda saksınızı bekletirseniz palamutlar 2 ay içerisinde filizlenecektir.

Aslında meşe ağacı yetiştirmek bu kadar kolaydır. Sadece sağlıklı tohumları seçip düzenli bir şekilde sevgi ile suladıktan sonra meşe ağacının büyümemesi için hiçbir neden yoktur.

Peki meşe ağacından neler yapılır, hangi alanlarda kullanılır hep birlikte inceleyelim.

Meşe ağacından neler yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi meşe ağacı kolay işlenebilen ve şekil alabilen bir ağaç çeşididir. Özellikle meşe ağacı meşe kontrplak olarak sıklıkla farklı sektörlerde kullanılır. Bunlardan bazıları şöyledir;

  1. Kitaplıklar

Ahşap kitaplıklar modern bir evin en önemli mobilyalarından biridir. Meşe kontrplakkitaplıklar dekorunuza kaliteli bir görünüm katar. Meşe ağacının dayanıklılığı nedeniyle, meşe kontrplak yıllarca dayanacak ve bu da kitaplıklar için iyi bir seçim olacaktır. Meşe kontrplak kitaplıklar, yıllar içinde biriktirdiğiniz kitapların ağırlığına dayanabilir.

Meşe ağacı kitaplık

  1. Mutfak Dolapları

Meşe kontrplak mutfak dolabı dekorasyonu için çok popüler bir seçimdir. Meşe kontrplakların ekonomik fiyatı mutfak dolapları yapımında popüler olmasını ve yaygın kullanımını açıklamaktadır. Meşe kontrplaktan yapılmış mutfak dolapları, mutfakta sık sık oluşan günlük çiziklere dayanabilir. Meşe ağacının rustik güzelliği, mutfak tasarımına çekici bir özellik katmaktadır.

Meşe ağacı mutfak dolapları

  1. Barlar

Bu meşe kontrplak bar inşaatı için mantıklı bir seçimdir. Yani barlardaki içki alınan bölümde meşe ağacı kullanımı oldukça yaygındır. Dekoratif olarak oldukça güzel gözükmektedir.

Meşe ağacı barlar

  1. Pencereler

Çoğu kişi ahşap bir pencereye bakarken meşe kontrplaktan yapıldığını düşünmez, ancak birçok pencere meşe kontrplaktan yapılır. Meşe ağacının lekeli görünümü pencerelere ayrı bir güzellik katmaktadır. Bu yüzden meşe ağacı pencere yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.

Meşe ağacı pencereler

  1. Döşeme

Meşe kontrplak için başka bir kullanım alanı ise döşeme amaçlı olarak kullanılmasıdır. Tasarım seçenekleri sınırsız olan meşe ağacından üretilen meşe kontrplak fiyatı farklı tasarımları uygun maliyetler ile yapmanızı sağlıyor. Örneğin meşe kontrplak kullanarak bir dama tahtası yapabilirsiniz.

Meşe ağacı döşeme

  1. Masalar

Meşe kontrplak, özellikle çocuklar için daha sağlam bir masa oluşumunu sağlar. İster geleneksel bir masa, ister yemek masası yapımı, hatta bir köşe masası yapmayı planlıyorsanız, meşe kontrplak sağlam bir seçenektir. Masanız uzun yıllar sağlam bir şekilde kalacak ve bu süreçte güzel görünmeye devam edecek.

Meşe ağacı masalar

Meşa ağacının özellikleri göz önünde bulundurulduğu zaman kullanım alanının da yaygın olması çok doğaldır.

Şimdi meşe kontrplak için en iyi kullanımı göz önünde bulundurma fırsatınız oldu, bir sonraki projeye başlamanın zamanı geldi. Meşe kontrplak bütçenizi zorlamayacak. Oldukça makul ve uygun fiyatlı olan Meşe Kontrplak Bayou Kontrplak uzmanlık alanlarından biridir. Türkiye’nin en iyi kontrplak tedarikçisi Bayou sizlere en kaliteli kontrplak çeşitleri sunmaktan mutluluk duymaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.