Orman Yangınlarının Sonuçları Nelerdir?

06-08-2021 13:29
Orman Yangınlarının Sonuçları Nelerdir?

Orman Yangınlarının Sonuçları Nelerdir?

Ormanlar bizim ciğerimizdir. Bu yüzden ormanları korumamız gerekir.

Her yıl dünya çapında yaklaşık 13 milyon hektar orman yakılıyor veya kesiliyor. Bu ormanlar sadece bizleri hayatta tutmak için oksijen sağlıyor ve iklim değişikliğini hafifletmemize yardımcı oluyor. Bizler aslında ormanlara zarar vererek kendi sonumuzu hazırlıyor olabiliriz. Çünkü ormanların faydası çok büyüktür. Faydası bu kadar büyük olan bir varlığın yok olduğu zaman avantajları dezavantaja dönüşecektir.

Ağaçlar inanılmaz bir doğal teknoloji oluşturur. Genellikle gezegenin akciğerleri olarak adlandırılan tropik ormanların yaşayan ağaçları havadan karbondioksit (CO2) çeker. Sağlıklı ormanlar havayı temizler ve havayı düzenler. Aslında ormanlar ekolojik dengenin sağlanması için çok önemli bir araçtır.

Canlı ormanlar insanların ve diğer varlıkların yaşamını sürdürmesini sağlar. Ormanlar aslında doğada var olan karbondioksiti emer ve yerine oksijen verir bizlere. Bir karbon deposu olarak yaptıkları tüm görünmez işler için insanlara, bitkilere ve hayvanlara yarar sağlarlar. Ayrıca gezegenin iklimini ve yağışını kontrol etmeye yardımcı olurlar.

Ormanlar azaldıkça iklim değişikliği artacaktır ve küresel ısınma da bu noktada artmaya devam edecektir. Daha sonra ozon tabakasının delinmesi hızlanacak ve biz insanlar olarak kendi sonumuzu kendimiz getirmiş olacağız.

Dikilen Her Ağaç Yeni Bir Hayatın Başlangıcıdır

orman-yanginlarinin-sonuclari-nelerdir

Hasar görmüş veya kesilmiş ormanlara ağaç dikmek, karbon tüketen genç bir ağaç mahsulü oluşturur. Ağaçlar büyüdükçe 50 ila 100 yıl boyunca havadan CO2 emer ve kuşlar ve yaban hayatı için yeni bir dünya oluştururlar.

Bilimsel fikir birliği, CO2 gibi ısıyı çeken gazları tuttuğumuz sürece, güçlü fırtınalar, seller ve büyük kuraklıklar gibi hava ile ilgili değişiklikleri azaltabileceğimizi savunuyor. Bu nedenle ağaçlar bizi koruyor. Ağaçlar karbondioksiti yok eder ve yeni bir yaşam döngüsünün oluşmasını sağlar.

Dünyadaki bilim adamları ağaçların karbon inhalasyon makineleri olarak nasıl çalıştığını biliyorlar. Herhangi bir orman içinde, ağaçların depoladığı karbon miktarını belirlemek için gövdelerin çapı da dahil olmak üzere hassas ölçümler yapabiliriz.

Her yıl, ormanların kaybı, uçaklar, trenler, arabalar ve gemiler ile birlikte dünya taşımacılığında oluşan kirlilik artmaktadır. Ormansızlaşma ile birlikte dünya çapında yıllık CO2 emisyonlarının % 15 oranında arttığını belirtmeliyiz. Bozulmuş topraklar, çürüyen dallar ve yapraklar ile birlikte karbonun havaya salınmasına neden olur.

·Ormanlarımızı koruyarak emisyonları azaltalım.

Ağaçların ve ormanların kesilmesi, çoğu zaman iklim değişikliği sorununun bir parçası haline gelir. Ağaçlar odun veya yakıt için kesildiğinde ya da ormanlar tarım için yakıldığında depolanan CO2 havaya salınır ve bu şekilde gezegenin ısınmasına neden olur.

·Ormansızlaşmayı önleyelim.

Yapılan araştırmalara göre en yüksek ormansızlaşma oranları topluluklar ve hükümetlerle birlikte çalışılan Brezilya ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. İnsanların ormanlarımızı korumak için teşvik edici adımlar atması gerekir, bu sayede dünya iklim değişikliğinin ana nedenlerinden birini azaltabilir.

2020 yılı başında Avusturalya’da yaşanan orman yangınları hepimize bir ders niteliğindedir aslında. Çünkü orman yangınlarının bir çok kötü sonucu vardır. Örneğin; orman yangınları evleri mahvedebilir, insanların ve hayvanların yaralanmasına veya ölümüne neden olabilir. Şimdi orman yangınlarının sonuçlarını sizler için listeleyelim.

Orman Yangınlarının Sonuçları

orman-yanginlarinin-sonuclari-nelerdir

·Orman yangınları arttıkça iklim değişikliği artar bu da küresel ısınmanın artmasına sebep olur.

·Evrendeki karbondioksit miktarı arttıkça ozon tabakasının delinmesi hızlanır.

·Orman yangınları var olan canlı çeşitliliğinin azalmasına sebep olur. Bildiğiniz gibi 2020 Avusturalya’da yaşanan yangın sonucunda bir çok canlı türü (koala, kanguru) nesli tükenme tehlikesi yaşamaktadır.

·Orman yangınları sonucunda toprak verimliliğini yitirir, hava ve su kirliliği oluşur.

·Ormanlar sel ve heyelanı önleyen en önemli araçtır. Ağaçlar bu doğal afetlerde bir barikat görevi görür. Fakat ormanların yok olması ile birlikte doğal afetlerin verdiği zararlar artacaktır.

·Kuraklaşma artacak ve dünya çölleşecektir.

Sonuç olarak ormanların yok olması dünyanın yok olması için attığımız adımların en büyüğüdür gördüğünüz gibi. Bu yüzden ormanları korumalıyız ve çocuklarımıza orman sevgisini aşılamalıyız.

Çocuklara Orman Sevgisinin Aşılanması

orman-yanginlarinin-sonuclari-nelerdir

Özellikle 2000li yıllardan sonra artan nüfus ve buna bağlı olarak beton yapıların artması ile dünya binaların arasında yok olmaya başlamıştır. Ağaçlar yok oldukça ortaya beton ve betonun soğuk dokusu çıkmaktadır.

Artık çevremize baktığımız zaman beton yığınlarının içerisinde gördüğümüz bir ağaç, bir çiçek bile dikkatimizi çekmektedir. Çünkü insanlar yeşile ve doğaya artık hasret kalmaktadır. Küçükken oyun oynadığımız parklar ve bahçelerin yerini artık binalar almış ve çocuklara oyun oynayacak alan kalmamıştır.

Bu durum bu şekilde devam ettiği sürece de ormansızlaşma artacak ve geriye sadece bir beton yığını kalacaktır. Bunun için elbette ki ebeveynlere, yetkililere ve öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Hepimizin bildiği ve desteklediği bir atasözü vardır. Ağaç yaş iken eğilir deriz.

Bu çok doğru bir sözdür. Çocuklarımızı ağaçların bizim ciğerlerimiz olduğu konusunda eğitmeliyiz ve ağaç dikimi için bilinçlendirmeliyiz. Çocuklarımız ile birlikte ağaçlandırma çalışmalarına katılarak onlara bu işi yaparak göstermeliyiz.

Çocuklara ağaçların varlığının bize kazandıracağı güzellikleri anlatarak onları bilinçlendirmeliyiz.

·Orman yangınları hayatımızı nasıl etkiler?

·Orman yangınlarının zararları nelerdir?

·Orman yangınları nasıl önlenir?

Bu soruların cevaplarını güzel bir şekilde çocuklarımıza vermeliyiz.

Sonuç

Bayou olarak ağaçların en çok kullanıldığı sektörün içerisinde yer alıyoruz. Kestiğimiz ağaçlar ile hayatımıza doğal ve sağlıklı kontrplak ürünler katıyoruz. Lakin sosyal sorumluluk projelerimiz ile birlikte ağaçlandırma çalışmalarına katılıyoruz ve doğal yaşam döngüsünün zarar görmemesi için elimizden geleni yapıyoruz.

Canlıların varlığını rahat bir şekilde sürdürebildiği ve oksijenin dünyaya daha çok yayıldığı bir dünyada buluşmak dileği ile… Bayou her zaman doğal döngünün devam edebilmesi için çalışmalarına devam edecektir.

Kontrplak ürünleri ve kontrplak fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.